Про кількість українців у Торонто

Українці почали оселятися в Торонто на початку XX століття. Першим українцем, що прибув до Торонто у 1901 році, був Дмитро Яворський з Галичини. У 1903 році до Торонто приїжджають люди, які в офіційних документах фігурують як українсько-американські іммігранти. Невдовзі до них приєднався невеликий, але невпинний потік іммігрантів із західноукраїнських регіонів Галичина і Буковина. Багато з них були сезонними найманими робітниками, які зимували в місті, а навесні вирушали в пошуках роботи на північ. Але чимало з них залишалися в Торонто, започаткувавши існування української громади поблизу вулиці Дандас (Dundas Street) і авеню Дюпон (Dupont Avenue), знаної в ті часи як вулиця Ройс (Royce Street). Тут проживало більш як 2 500 українських мешканців. Також чимало українців обирали місцем для оселі вулицю Батерст (Bathurst Street) в околиці Квін і Дандас (Queen-Dundas агеа), де вони становили етнічну більшість.

На 1921 рік у місті жило близько 7 000 українців, а через десять років - уже 9 000 (хоча, згідно з тогочасним переписом населення, українців було тільки 5 138 душ із усього населення Торонто, яке становило 861 950 осіб, а загалом у Канаді проживало 225 113 українців).

Протягом 1940-их років кількість українських мешканців Торонто продовжувала зростати, спочатку внаслідок міграції українців з інших частин Канади, зокрема зі степових провінцій - прерій. У 1946-1947 роках у місто стали прибувати українські іммігранти "третьої хвилі”, так звані ”переміщені особи” (DPs, displaces persons), які були іммігрантами радше політичними, аніж економічними. На 1951 рік українське населення Торонто становило 30 400 мешканців.

Упродовж 1950-1960-их років українські іммігранті стали переселятися в околицю Гай Парк і далі на захід - в Етобіко та Міссіссаґу.

У 1980-ті роки до Торонто почали прибувати українці з Польщі, спонукувані політичними подіями в країні. У першу декаду після проголошення Україною незалежності, коли люди отримали можливість вільно виїздити за кордон, близько 14 000 іммігрантів з України оселилося в Торонто. Це становило приблизно 60% від усіх українців, які легальна прибули в Канаду. До них приєднувалося щороку по кілька тисяч новоприбулих (з огляду на те, що офіційна канадська імміграційна статистика перестала називати такий показник, як країна народження, сьогодні неможливо назвати точнішу цифру). Всього в цей час до Торонто приїхало понад 18 000 іммігрантів з України. Нова хвиля української імміграції стала селитися переважно в західній частині і в околиці Еванс-Лейкшор (Evans-Lajeshore).

У 2006 році в Метрополітен Торонто мешкало 5 072 075 людей, з яких 122 510 становили українці. Серед них 40 115 ототожнювали себе з етнічними українцями, а 82 395 вважали себе нащадками змішаних етнічних шлюбів.

Із плином часу соціальна структура української громади в Торонто змінювалася. Перші іммігранти були переважно неосвічені низькооплачувані робітники без певного фаху. Вони виконували важку фізичну роботу на залізниці, на фабриках, заводах і будовах міста. Жінки наймалися провадити домашнє господарство. У час між двома війнами в Торонто з'явилися фахово вишколені робітники, торгівці, власники приватних бізнесів, а також професіонали в різних ділянках. Після Другої світової війни в Торонто оселилася значна кількість українців, які були освіченими професіоналами.


На 1971 рік соціальна структура української громади зрівнялася з тогочасною загальноканадською, а від 1996 року кількість українських професіоналів переважила середній рівень у Торонто. Остання хвиля імміграції вирізняється з-посеред інших своїм високим рівнем освіченості, проте багато новоприбулих змушені працювати не за фахом або здобувати нову професію.

Загрузка...

Комментарии     


    Лариса: Мій дідусь після ВВВ переїхав проживати до Торонто, з того часу він тривалий час перепмсувався з бабусею, але нажаль листи не збереглись. Знаю лише що звати його Василенко Володимир, і що він помер десь в 70-х роках. Не відмовилась би від поради щодо встановлення місця поховання дітуся та відомостей щодо його проживання.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы , чтобы оставить или оценить комментарий.



Сейчас на сайте: 1
Посетителей: 1
Пользователей: 0