Навчання у Канаді: міфи і реалії

Україно-канадськими фахівцями було проведено аналіз основних моментів навчання у ВНЗ Канади. На їх основі українські абітурієнти та їхні батьки зможуть провести паралелі, зробити порівняння канадської та української систем вищої освіти, та довідатися дещо більше про навчання у далекій Канаді. Адже завжди все пізнається у порівнянні. Звичайно цей аналіз не є вичерпним. По-перше, треба зазначити, що система вищої освіти у Канаді є платною, як у державних так і у приватних ВНЗ, інакше кажучи, бюджетна форма навчання взагалі відсутня, але існують різноманітні гранти, стипендії, знижки та кредитне фінансування студентів за мінімальними ставками. Що стосується кредитування, то студент починає виплачувати свою позику після 6 місяців по закінченню навчання, або отримання диплому, так званий строк благодаті. Досить великий відсоток канадських студентів навчається завдяки банківським позикам. Кожна провінція та федеральний уряд регулює ставки студентського кредитування. Ставка позики коливається від 4% до 6% від кредиту. Уряд виплачує цей процент кредиторам, банкам, коли студент ще навчається та під час 6 місячного строку благодаті. Але студенти, сім’ї яких заробляють достатньо грошей, не кваліфікуються на таку позику і повинні оплачувати навчання зі своїх джерел, або з іншої, окремої банківської позики за іншими ставками і правилами. Понад 60% тих хто взяли позику за урядовою програмою, не можуть робити вчасні виплати. Тому уряд запропонував програму, за якою до 50% боргу списується. Такий підхід дійсно сприяє можливості отримати вищу освіту для всіх бажаючих і унеможливлює хабарництво, бо бюджетна система освіти відсутня взагалі.

Ще треба підкреслити, що навчання у державних ВНЗ Канади коштує удвічі дорожче для іноземних студентів, ніж для канадців, але вартість навчання у приватних ВНЗ переважно однакова, за винятком медичної страховки та інших незначних послуг. Справа в тому, що всі державні ВНЗ субсидуються на 50% за рахунок оподаткування, а так, як іноземні студенти не оподатковуються то повинні сплачувати повну вартість навчання. Приватні заклади отримують незначні державні субсидії.

Проте право на кредит мають тільки громадяни, або постійні жителі Канади, на міжнародних студентів такі правила не поширюються. Незважаючи на це для студентів магістратури і докторантури які мають бажання навчатися у Канаді існує достатньо міжнародних грантів. Зазвичай, тільки найкращим студентам з відмінними рекомендаціями вдається потрапити на такі програми. Але не варто розчаровуватися багатьом іншим талановитим студентам. Малі гранти та стипендії доступні більш загальному колу іноземних абітурієнтів, але переважно суми настільки незначні і до того ж виплачуються по закінченню навчального року. Тому для більшості студентів за перший рік навчання прийдеться заплатити повністю наперед. Специфіка оплати за навчання наперед необхідна для офіційного запрошення від університету чи коледжу і отримання студентської візи у канадському консульстві. Тут здається все зрозуміло. Але існує ціла низка запитань. Скільки таке навчання коштує? Чи варто українським студентам навчатися у Канаді? Яка різниця між коледжем і університетом? А якщо студент не володіє, або погано володіє англійською чи французькою мовою? Який процес подачі документів? Чи легше отримати працю по закінченню ВНЗ у Канаді чи Україні?

Українські студенти, а особливо їхні батьки переймаються питанням вартості освіти. Не секрет, що Міністерство освіти і науки України знизило державне замовлення на бюджетній основі у багатьох ВУЗах України. В середньому українському абітурієнту доведеться викласти від 8 тис., до 35 тис., гривень на рік. Приблизно від 1 тис., до 5 тис., канадських доларів.

У Канаді українському студенту в середньому доведеться заплатити від 5 до 20 тис., канадських доларів. Але кожен ВНЗ у Канаді під час навчання надає можливість більшості студентам працювати до 20 годин на тиждень з мінімальної оплатою $10,25 за годину (наприклад в Онтаріо). За новим законодавством Канади для праці на кампусі не потрібно додаткової робочої візи для іноземних студентів. Канікули у Канаді набагато триваліші, тому можна розраховувати на повних 4 місяці праці по 40 годин на тиждень, а то й більше. Для праці за межами кампуса легко отримати робочу візу, тоді звичайно і більший заробіток.

Звичайно є і свої витрати: оренда житла, харчування, авто, страховка, телефон, але це вже залежить від інших факторів та потреб. Необхідно відзначити, що студент має можливість самостійно заробити собі на навчання і не залежати від батьків у період навчання в університеті, коледжі чи інституті.

Більш привабливим є навчанням у канадських коледжах, так як в основному коледжі приділяють багато уваги програмам з компонентами практики і стажування. Практика і стажування, це повноцінна праця, за яку отримують заробітну платню, а ще більше ціниться досвід отриманий таким чином. В університетах, такі програми пере важно відсутні. Помилкою в багатьох освітянських колах України є те, що освіта отримана в коледжі вважається не такою привабливою, як університетська. Парадокс в тому, що багато студентів Канади після диплому бакалавра, отриманого в університеті, продовжують навчання у коледжах, щоб здобути сертифікат магістерського рівня для того, аби збільшити свої шанси отримати гарну роботу. Виглядає так, що студенти, які отримали рівень бакалавра у коледжі, більш пристосовані для праці у своїй галузі, ніж студенти бакалаври університету. Коротко можна охарактеризувати, що університети націлені більше на теоретичну та дослідницьку академічну науку, а коледжі зосереджуються на окремих професійних, галузевих напрямках та на потребах науки і суспільства. Також, необхідно знати, що багато університетів мають по декілька коледжів у своїй структурі, але коледжі є незалежними вищими навчальними закладами Канади. В Україні серед деяких університетів вже вводиться така практика.

Звичайно студент повинен сам вибирати де йому навчатися, але перше, про що йдеться, це мета навчання, уподобання та покликання самого абітурієнта. Для українських студентів, які планують навчатися за кордоном, прийнятними можуть стати магістерські однорічні сертифіковані та дипломні програми (слід зауважити не ступінь Магістра, а сертифікат і диплом) у канадських коледжах, які суттєво піднімуть шанси студентів у пошуках роботи за фахом, адже досвід праці буде канадський, той, що відповідає міжнародно-визнаним стандартам. А це особливо важливо для України на передодні ЄВРО 2012 і для демократичного майбутнього та економічного розвитку країни.

Економічна глобальна криза довела, що канадська банківська система найкраща у світі, бо є найстабільнішою. Економічні показники та неодноразове лідерство у якості життя, демократичних свободах, реєструванні та веденні бізнесу, а також при розгляді таких сфер, як податкова, медична та соціальна, вказують на потужну теоретичну і практичну базу вищої та середньо-професійної освіти в Канаді. Варто також замислитися, чому у 2010-2011 році Онтаріо хоче збільшити кількість іноземних студентів на 50%. Українці повинні зайняти відповідне місце серед міжнародних студентів Канади.



Комментарии     


    admin: Спасибо неизвестному читателю статьи указавшему на несколько грамматических ошибок. Исправили.

    admin: спасибо за обнаруженную опечатку - исправили. только не понятно почему в руссском языке

    Алла: Слова "опадаткування" в руском языке нету, примите к сведенню.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы , чтобы оставить или оценить комментарий.



Сейчас на сайте: 1
Посетителей: 1
Пользователей: 0